vakantiewoningen in de Dordogne

Home
Laussac
Le Penot
Saint-Aubin
Viralet
Literatuur
Voorwaarden
Sitemap
Contact
www.coenvanuhm.blogspot.nl
Saint-Aubin
 

Saint-Aubin-de-Lanquais is een klein dorpje: 260 inwoners ongeveer. Het is gelegen aan de D19, de departementale weg van Bergerac naar Beaumont-du-Périgord en op vijf kilometer van de rivier de Dordogne. Het ligt eigenlijk op het hoogste punt van de zuidelijke vallei van deze rivier. Behalve een vijftigtal huizen beschikt Sait-Aubin-de-Lanquais over een nadrukkelijk aanwezige kerk, een bar-tabac annex bureau-de-poste, een dépôt- de-pain en over enkele bijzonder interessante wijnboeren. De nadere plaatsbepaling 'de Lanquais' verwijst naar het nabij gelegen oude plaatsje Lanquais, waar men enkele fraaie huizen, een romaans kerkje en het château de Lanquais aantreft.

Vanuit de lucht staat op deze pagina de dorpskern van Saint-Aubin-de-Lanqais weergegeven. Opvallend zijn de huizen én de kerk die er zo hagelwit bijstaan. In het vorig hoofdstukje wordt een en ander en passant verklaard.

Voor de dagelijkse boodschappen rijd je naar Faux, een wat groter dorp, vier kilometer verder op. Daar is een lekkere warme bakker, een benzinepompstation waar altijd wel wat te doen is en een eenvoudige kruidenier.

Meer sfeer heeft Mouleydier, een wat groter dorp, zes kilometer noordelijk van SAINT-AUBIN. Je bent daar binnen tien minuten, maar wel via een slingerend departementaal weggetje waarvan wat links en rechts de aandacht vraagt belangrijker is dan waar het hier eigenlijk om te doen is: de weg naar Mouleydier!

En dan is daar de brug over de Dordogne, stapvoets er overheen en je bent meteen in het dorp. De luchtfoto op deze pagina laat aan duidelijkheid niets te wensen over: dat is Mouleydier. Je komt het eigenlijk nooit in reisgidsjes tegen en dat maakt het dorp juist zo authentiek, zo Frans! Het is een lintbebouwing aan de rechteroever van de Dordogne, aan de weg van Bergerac naar Sarlat. We treffen er een monumentaal bureau-de-poste, een goed restaurant, een charcuterie-boucherie, tabac, maison-de-presse, twee boulangeries, de een schuin tegenover de ander, een pharmacie, waar aan de groene schreeuwerige neon niet valt te ontkomen, een coiffeur, een brocante en wat andere neringdoenden. En natuurlijk café Le Grand Coin met ruim terras onder royale zonneschermen. Ook is er een golfbaan.

Wil men eens de stad in, gezellig winkelen, shoppen -zo u wilt-, uitgaan of iets consumeren op uiteenlopend cultureel gebied, dan leent Bergerac zich daartoe uitstekend. Bergerac is twaalf kilometer van Sait-Aubin gelegen: het is een oude, fraai gerestaureerde stad met een zekere chique en staat vooral bekend als centrum van tabaksteelt en wijnbouw. Iedere eerste zondag van de maand is het lekker struinen en rondsnuffelen op de 'marché aux puces', een ruim gesorteerde rommelmarkt in het oude centrum. Het standbeeld van Cyrano de Bergerac, eigenlijk wat onopvallend aanwezig, houdt de standhouders, de scharrelaars en schuifelende bezoekers stilletjes in de gaten. Overigens heeft deze Cyrano de Bergerac niets met de stad Bergerac te maken: deze figuur uit de Franse literatuur en het Nederlandse musicalamusement heette toevallig zo.

Van Saint-Aubin via Mouleydier en dan naar links richting Bergerac, dan passeert men aan de rechterhand de hellingen waarop de druiven voor de vriendelijke, elegante rode wijn van Bergerac groeien. Ten zuiden van Bergerac worden de druiven verbouwd voor de befaamde, frisse, zoete dessertwijn 'Monbazillac'. Bergerac heeft een belangrijke regionale functie en biedt dan ook veel op gebied van cultuur, sport en uitgaansleven. In het oude centrum, met zijn nauwe, kronkelige straatjes en de talrijke middeleeuwse en renaissance huizen, vindt twee keer per week een warenmarkt plaats. Van ver komt men er iedere keer maar weer massaal op af.

Gaat men in Mouleydier naar rechts, richting Sarlat, dan dient zich als eerste plaats Lalinde aan. Hier is iedere donderdagmorgen de 'marché fermier', de markt waar de boer uit de regio zijn -verse- producten verkoopt. Mooie, verse rauwmelkse kaas van geit, schaap of koe, eieren, slachtkippen, honing en fruit, het is er allemaal, forelletjes die in een minuscuul bassin wat rondjes draaien. En als je aangeeft dát specifieke exemplaar per se te willen hebben, dan krijg je deze forel binnen één minuut -verpakt in een oude, regionale krant- stijf mee. De zuidelijke ambiance, de terrasjes rondom het plein, de aangename drukte en de pittoreske ligging aan de Dordogne verplichten een bezoek aan Lalinde dan ook op een donderdagmorgen. Een vergelijkbare warenmarkt, wat kleinschaliger maar even leuk, vindt iedere zondagmorgen plaats in Issigeac, acht kilometer van Saint-Aubin.

SAINT-AUBIN is een mooi uitgangspunt voor het maken van de meest uiteenlopende tochtjes in de regio. Interessant zijn vooral Le Circuit de la Préhistoire, Le Circuit des Bastides en La Route de Vin. Met minimale kennis van de Franse taal weten we waar het hier om te doe is. Welke route men ook kiest, men rijdt door prachtig groen platteland, langs grote stukken bos en steeds maar weer kastelen en oude boerderijen. En passant kun je die gehuchtjes met altijd wel een terrasje en antieke kerk niet negeren. Je bezoekt dan ook beide. Intussen vraag je je af hoe het kan dat geraniums, vetplantjes en oleanders het zo kleurrijk, vol en mooi doen in die povere, droge potjes die je overal tegen de gevels van woningen aantreft.

In de nabije omgeving van SAINT-AUBIN bevinden zich verschillende meertjes waarin gezwommen kan worden: bij Monpazier, Mauzzac, Limeuil, Villeréal en Cadouin. In de scheepvaart- en rimpelloze, sloom stromende Dordogne zijn aan deze of gene oever zwemstrandjes aangelegd: in Bergerac, Le Buisson, Trémolat, Varennes, Cenac, Siorac, om enkele te noemen. Openluchtzwembaden vindt men in Bergerac, Belvès, Fumel, Lalinde en Le Bugue. Bij het kasteel in Lanquais is een recreatiemeer aangelegd, waar gezwommen en gesurfd kan worden.

Er zijn paardensportcentra in de directe omgeving van SAINT-AUBIN. Fietsen zijn in vrijwel ieder dorp te huur: de regio is immers een heerlijk gebied om zonder inspanning eindeloos te fietsen. De rivier de Dordogne leent zich uitstekend voor het varen met een roeiboot, kano of kajak: een rustige rivier zonder stroomversnellingen, watervalletjes, meanders en golven leent zich daartoe met alle gemak.

De Périgord is bekend om haar culinaire specialiteiten: confit d'oie, excellente wijn, foie gras van eend en gans, paddenstoelen, paté van haas, konijn en patrijs, pruimedanten, tamme kastanjes, truffels en zuigkalf. Dan vind je er vanzelfsprekend ook voortreffelijke restaurants. In Bergerac zijn er talloze, maar ik wil deze, in de directe omgeving van SAIT-AUBIN, vooral onder de aandacht brengen: 'Les Carreyrous' in Molières, 'Chez Edith' in Sainte-Sabine, 'Closerie de la Beyne' in Naussannes, "Chez Alaine' in Issegeac en 'Château les Merles"in Mouleydier, maar vooral 'Les Marronniers' in Lanquais: onder de kastanjes staat de tafel mooi gedekt, het is een warme zwoele avond, krekels krekelen, verderop hoor je dartele kinderen rennen en doen. Ketsende boules van een partij pétanque met onverstaanbaar gekeutel voegen zich daarbij. De keuken houdt zich inmiddels met belangrijkere zaken bezig.

Saint Aubin


By MartiniStad 2004
Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Laussac Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning in Laussac Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Le Penot Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Le Penot Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Saint-Aubin Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Saint-Aubin Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Viralet Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Viralet Klik voor informatie over huren en periode