vakantiewoningen in de Dordogne

Home
Laussac
Le Penot
Saint-Aubin
Viralet
Literatuur
Voorwaarden
Sitemap
Contact
www.coenvanuhm.blogspot.nl
LAUSSAC
 

De vakantiewoning LAUSSAC is gelegen op amper twee kilometer van Beaumont-du-Périgord, een 1300 inwoners tellend dorp, 25 km ten zuidoosten van Bergerac: (zie Michelin kaart 75, pli 15). Beaumont is een bastide, een vestingstadje zoals er meerdere in deze omgeving door de Engelsen zijn gebouwd tijdens de Honderdjarige Oorlog tegen de Fransen. Uit deze tijd (13' eeuw) dateren onder andere een stadspoort in de vestingmuur en de imposante, wat lompe kerk Saint-Front. Deze enorme kerk maakte destijds deel uit van de plaatselijke verdedigingswerken: bij een mogelijk beleg diende deze als toevluchtsoord voor de hele bevolking van Beaumont. Dit verklaart het volume van deze als fort versterkte kerk.

Het stratenplan van een bastide is om strategische redenen consequent rechtlijnig en haaks op elkaar uitgevoerd. In Beaumont is een en ander nagenoeg in oorspronkelijk staat gebleven. Op La Place Centrale kan men aan de hand van enkele overgebleven arcades zich een beeld vormen hoe het dorpsplein er ooit moet hebben uitgezien: een groot, vierkant plein omringt door huizen en een overdekte galerij. In Monpazier, een van de mooiste stadjes van Frankrijk, en op 14 km van LAUSSAC gelegen, is een dergelijk marktplein in authentieke staat bewaard gebleven.

Gelegen aan de departementale weg D 660 (Beaumont- Monpazier) vormt LAUSSAC een mooi uitgangspunt voor het maken van allerlei tochtjes in de regio. Interessant zijn vooral Le Circuit des Bastides, Le Circuit de la Préhistoire en La Route du Vin. Deze bewegwijzerde autotochten voeren, het spreekt voor het zich, langs prehistorische locaties, een groot aantal vestingstadjes en uitgestrekte wijnbouwgebieden. En passant rijdt men door het prachtige platteland, langs royale bossen, middeleeuwse kastelen en oude boerderijen met doorgaans een keurig aangeharkt erf. Tijdens een dergelijke tocht kan men niet voorbijgaan aan die kleine, vooruit: pittoreske dorpjes met naast of pal tegenover de kerk het meestal verlaten, en juist daarom uitnodigend terrasje. Eenmaal daar gezeten, in de hitte van de zomer lijkt de tijd bevroren. Curieuze gedachten dringen zich op: waarom doen geraniums, vetplantjes en oleanders het zo fleurig en kleurrijk in die povere, droge potjes?

In de onmiddellijke omgeving van LAUSSAC vindt men verschillende meertjes waarin gezwommen kan worden: Le Lac Véronne bij Monpazier, de vennen bij Villeréal, Limeuil, Mauzac en Cadouin. In de scheepvaartloze Dordogne zijn bovendien geschikte zwemstrandjes, zoals in Bergerac, Le Buisson, Trémolat, Varennes, Cenac, Siorac. Openluchtzwembaden treft men aan in, onder meer, Belvès, Fumel, Lalinde en Le Bugue.

Op commerciële basis is enkele jaren geleden in Lanquais een recreatiemeer aangelegd, waar vooral gezwommen en gesurft wordt. Paardensportcentra in de buurt bieden uiteenlopende mogelijkheden. Fietsen zijn in de wat grotere dorpen te huur. De rivieren lenen zich uitstekend voor het varen met roeiboot, kano en kajak. Op meerdere plaatsen is daartoe een en ander te huur. Tennisbanen vindt men onder andere in Beaumont, Belvès, Monsac, Bergerac en Monpazier. Voor de wandelaars en fietsers zijn in de wijde omgeving vele routes uitgezet. Bij de Syndicats d' Initiative van Beaumont is, op een breed terrein, uitstekend gedocumenteerd betreffende de hele regio.

 

Het spreekt voor zich dat de Périgord, beroemd om zijn fijne culinaire specialiteiten, zoals het foie gras van gans en eend, confit d' oie, truffels, tamme kastanjes, paddestoelen en wijn, voortreffelijke restaurants herbergt. In Beaumont is restaurant Chez Popaul in de wijde omgeving gerenommeerd om zijn verfijnde keuken. Les Arcades, schuin aan de overkant, op de hoek van la Place Centrale, is het dorpscafé. Het heeft een eenvoudige, regionale keuken. Onder de arcades bevindt zich een koel terras. Sfeervolle restaurants in de omgeving van Laussac zijn Les Carreyrous in Molières, Chez Edith in Sainte-Sabine, Closerie de la Beyne in Naussannes en Les Maronniers in Lanquais. Vooral laatstgenoemde komt tegemoet aan het verlangen waar je 's winters in Holland soms gekweld kan worden: een zwoele warmte , onder een oude kastanje staat de tafel gedekt, krekels krekelen, wat verderop hoor je dartele kinderen en dorps gekeutel; dit wordt een mooie, lange avond…..

Iedere zaterdag is er in Beaumont een 'marché fermier', de markt waar de boer (m/v) uit de omgeving zijn verse producten verkoopt. Op wat grotere schaal vindt deze donderdags plaats in Lalinde, een plaatsje op 12 km van Laussac. Vanwege de zuidelijke ambiance, de prettige drukte en de situering aan de Dordogne, mag je een donderdagmorgen in Lalinde niet laten lopen! In Issigeac is iedere zondagmorgen een wat kleinere variant van deze boerenmarkt.

Voor de dagelijkse boodschappen is men vanuit LAUSSAC in eerste instantie op de Ecomarché aangewezen. Deze zal u nooit kunnen ontgaan: deze bevindt zich immers op de hoek van het toegangsweggetje naar LAUSSAC. In Beaumont treft u de plaatselijke middenstand: boulangerie, charcuterie-boucherie, épicerie, pharmacie, PTT en maison-de-presse, waar dagelijks een redelijk verse Nederlandse krant te koop is. Wat uitgebreider kan men winkelen in Bergerac, een gezellige, oude en schilderachtige stad, gelegen aan de Dordogne, die vooral bekend staat als centrum van de tabaksteelt en wijnbouw. Iedere eerste zondag van de maand kan men, onder het toeziend oog van Cyrano de Bergerac, heerlijk struinen en rondsnuffelen op de 'marché aux puces', de ruim gesorteerde rommelmarkt. Het standbeeld van Cyrano houdt dan achteloos de standhouders en schuifelende scharrelaars stilletjes in de gaten. Cyrano heeft overigens niets met Bergerac van doen: deze romantische figuur uit de Franse literatuur èn het Nederlandse musicalamusement heette toevallig zo!By MartiniStad 2004
Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Laussac Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning in Laussac Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Le Penot Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Le Penot Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Saint-Aubin Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Saint-Aubin Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Viralet Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Viralet Klik voor informatie over huren en periode