vakantiewoningen in de Dordogne

Home
Laussac
Le Penot
Saint-Aubin
Viralet
Literatuur
Voorwaarden
Sitemap
Contact
www.coenvanuhm.blogspot.nl
LE PENOT
 

Wanneer men vanuit Bergerac via D 933 zuidwaarts richting het middeleeuwse plaatsje Eymet rijdt, dan ligt het huis LE PENOT iets ten oosten van Fonroque ( zie Michelin # 75, pli 14) en wel tussen de dorpjes Razac d' Eymet en Saint- Aubin-de-Cadelech. We bevinden ons in de Périgord Pourpre, het zuiden van het departement Dordogne, een streek die vooral bekend is om haar uitgestrekte wijnbouwgebieden en de tiental bastides: vestingstadjes door de Engelsen gebouwd in de 13' eeuw tijdens de Honderdjarige Oorlog. Typerend voor een bastide is het stratenplan, dat, om strategische redenen, consequent rechtlijnig en haaks op elkaar is uitgevoerd. Eymet, een plaatsje met 3000 inwoners, is er een fraai voorbeeld van. Deze bastide dateert van 1270, haar geschiedenis gaat terug tot de Gallo-Romeinse tijd. Wat excentrisch gelegen, tegen de oever van de rivier le Dropt, is la Place Gambetta het centrum van Eymet.

LE PENOT vormt een mooi uitgangspunt voor het maken van allerlei tochtjes in de regio. Interessant zijn vooral Le Circuit des Bastides, Le Circuit de la Préhistoire en La Route du Vin. Deze bewegwijzerde autotochten voeren - het spreekt voor zich - langs een groot aantal vestingstadjes, prehistorische plekken en grotten en uitgestrekte wijnbouwgebieden. En passant rijdt men door het prachtige platteland, langs grote bossen, middeleeuwse kastelen en oude boerderijen met meestal een keurig aangeharkt erf. Tijdens een dergelijke tocht kan men niet voorbij gaan aan die kleine, vooruit, pittoreske dorpjes, met naast of pal tegenover de kerk vaak een verlaten, en juist daarom uitnodigend terrasje. Eenmaal daar gezeten, in de hitte van de zomer, lijkt de tijd bevroren. Curieuze gedachten dringen zich op: waarom doen geraniums, oleanders en vetplantjes het hier zo fleurig en kleurrijk in die povere, droge potjes?

Op nog geen 100 meter van LE PENOT bevindt zich een plas met strandje waar gezwommen kan worden. Gelegenheid daartoe is er ook in het 'centre de loisirs' Singleyrac, 8 kilometer ten noorden van LE PENOT. Voorts is er zwemgelegenheid in de vennen bij Villeréal, Limeuil, Mauzac, Cadouin en in Lac Veronne bij Monpazier. Laatstgenoemde plaats laat zich er op voorstaan een van de mooiste dorpen van Frankrijk te zijn. In de scheepvaartloze rivier de Dordogne zijn voorts geschikte zwemstrandjes, zoals in Bergerac, Le Buisson, Trémolot, Varennes, Cenac en Siorac. Openluchtzwembaden en tennisbanen treft men in elk wat groter dorp aan. Op commerciële basis zijn enkele jaren geleden een tweetal meertjes aangelegd: een in Lanquais, waar vooral gezwommen en gesurft wordt aan de voet van kasteel Lanquais, en een bij Molières, waar een tropisch zwemparadijs-achtig geheel in de openlucht uit de grond is gestampt. Paardensportcentra in de omgeving bieden uiteenlopende mogelijkheden. Fietsen en mountainbikes ('VTT') zijn in de wat grotere dorpen te huur. De rivieren lenen zich uitstekend voor peddelen met roeiboot, kano en kajak. Op meerdere plaatsen is daartoe een en ander te huur. Voor de wandelaars en fietsers zijn in de wijde omgeving allerlei routes uitgezet. Bij de Syndicats d'lnitiative zijn daartoe gedetailleerde beschrijvingen en kaarten verkrijgbaar. Overigens, de Syndicat d'lnitiative van Eymet (Place Gambetta) is op breed terrein uitstekend gedocumenteerd inzake de hele regio.

De Périgord, beroemd om zijn fijne culinaire specialiteiten, zoals de foie gras van gans en eend, confit d'oie, truffels, tamme kastanjes, paddestoelen en wijn, herbergt natuurlijk voortreffelijke restaurants. In de wijde omgeving is 'Chez Popaul' in Beaumont gerenommeerd om zijn buffet van 45 soorten hors d'oeuvres. Vooral in het weekend reserveren! Dichter bij huis vindt men in Eymet twee restaurants met de regionale keuken op de kaart: "La Bastide' en "Les Vieilles Pierres'.

Iedere donderdag is er in Eymet een 'marché fermier', de markt waar de boer (m/v) uit de omgeving zijn verse producten aan de man brengt. De zuidelijke ambiance en de plezierige drukte mag je op de donderdagmorgen in Eymet niet laten ontgaan. Ook op donderdagmorgen is er in Lalinde, gelegen aan de rechteroever van de Dordogne een soortgelijke markt. Deze heeft net even wat meer de zuidfranse sfeer. Voor de dagelijkse boodschappen is men vanuit LE PENOT in eerste instantie op Eymet aangewezen. boulangerie, épicerie, charcuterie- boucherie, pharmacie, PTT en maison- de- presse, waar dagelijks een redelijk verse Nederlandse krant te koop is. Het wat dichterbij gelegen Fonroque heeft niet meer te bieden dan een winkeltje met boter, kaas en eieren plus telefooncel. Het 'echte' winkelen, doe je in Bergerac, een levendige, oude, schilderachtige stad aan de noordelijke oever van de Dordogne. Bergerac, op circa 19 km van LE PENOT gelegen, staat vooral bekend als centrum van tabaksteelt (SEITA) en wijnbouw. Iedere eerste zondag van de maand kan men onder toeziend oog van Cyrano de Bergerac in het oude centrum tot 13.00 uur struinen en snuffelen op de 'marché aux puces' de ruim gesorteerde stoffige rommelmarkt. Het standbeeld van Cyrano houdt de standhouders en de schuifelende scharrelaars stilletjes in de gaten. Cyrano heeft overigens niets met deze plaats van doen: deze romantische figuur uit de Franse literatuur en het Endemol-amusement had toevallig die naam.

Zoals gezegd is Eymet gelegen in het zuiden van de Dordogne, en wel tegen de grens met het departement Lot-et-Garonne. Wanneer men LE PENOT als vakantiebestemming verkiest, dan kan men om cultuurhistorische en landschappelijke redenen niet om dit departement heen. De architectuur en het stratenpatroon van bijvoorbeeld de bastides Castillonnès en Villeréal-sur-Lot gaan zichtbaar terug tot de Middeleeuwen.

Tot zover een eerste kennismaking met LE PENOT en haar contreien.

 


By MartiniStad 2004
Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Laussac Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning in Laussac Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Le Penot Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Le Penot Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Saint-Aubin Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Saint-Aubin Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Viralet Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Viralet Klik voor informatie over huren en periode