vakantiewoningen in de Dordogne

Home
Laussac
Le Penot
Saint-Aubin
Viralet
Literatuur
Voorwaarden
Sitemap
Contact
www.coenvanuhm.blogspot.nl
VIRALET
 

Dichtbij Badefols-sur-Dordogne, een 200 inwoners tellend dorpje op de linker oever van de rivier de Dordogne, ligt de vakantiewoning VIRALET. Spreekwoordelijk gezegd leeft men er als God in Frankrijk: de natuur is puur, ongerept, de korstmossen op de bomen duiden op de aanwezigheid van zuivere lucht. Je hoort sjirpende krekels, krassende uilen, zingende nachtegalen en roepende koekoeks, je geniet van de door de nevels opkomende zon en 's avonds van een goudkoperen gloed over de boomtoppen: de wonderlijke zonsondergang. Bij heldere nacht vallen, tegen de achtergrond van duizenden sterren, flonkerende sterren overdadig tussen hemel en aarde: van lucht- en lichtvervuiling, daarvan is hier geen sprake.

Badefols beschikt over een boulangerie en enkele restaurantjes. Voor de dagelijkse boodschappen is Lalinde het meest voor de hand liggend. Het is een stadje met een geschiedenis die teruggaat tot de Gallo-Romaanse tijd. In 1267 werd Lalinde tijdens de Honderdjarige Oorlog door de Engelse koning Hendrik III als bastide -vestingstadje- gebouwd. In de directe omgeving treft men een tiental bastides aan. De mooiste is die van Beynac, 20 km stroomopwaarts aan de rechteroever van de Dordogne. Het stratenplan van een bastide is om strategische redenen consequent rechtlijnig en haaks op elkaar uitgevoerd. In Lalinde is een en ander nagenoeg in de oorspronkelijke geometrische staat gebleven. In het centrum treffen we straatjes met een veelzijdig winkelaanbod; op la Place du Marché bevinden zich enkele cafés en een 'maison de presse' waar dagelijks onder meer een redelijk verse Nederlandse krant te koop is. Aan de rand van Lalinde is een wat grotere supermarkt, de Intermarché. Er zijn twee huisartspraktijken, even zoveel apotheken en een tandarts. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis bevindt zich in Bergerac, circa 25 kilometer van Lalinde.

Gelegen nabij de departementale weg D 29 (Bergerac-Lalinde-Le Buisson) vormt VIRALET een fraai uitgangspunt voor het maken van allerlei tochtjes in de regio. Interessant zijn vooral Le Circuit des Bastides, Le Circuit de la Préhistoire en La Route du Vin. Deze bewegwijzerde autotochten voeren - het spreekt voor zich - langs prehistorische locaties, een groot aantal vestingstadjes en uitgestrekte wijnbouwgebieden. Schilderachtig mooi is de rit langs de meanderende Dordogne van Badefols via Limeuil, waar de rivier de Vézère in de Dordogne stroomt, naar Tremolat en verder. Men rijdt door valleien, langs diepliggende rivierdalen met magnifiek uitzicht, langs uitgestrekte bossen en middeleeuwse kastelen, door gehuchten en dorpjes die een roemrucht verleden kennen en waar de tijd stil blijft staan: Cadouin met zijn indrukwekkend grote abdij en klooster, de massieve bastide van Molières en Lanquais met zijn, vanuit architectonisch standpunt gezien, verwarrend aandoend château. Tijdens een bezoek aan de grotten van Les Eyzies de Tayac (ca 30 km van Viralet) wordt men op boeiende wijze geconfronteerd met zijn eigen prehistorie: de cro magnon, de oermens.

De Périgord is een welvarende streek, met vanouds grootschalige wijnbouw, tabaksteelt, land- en bosbouw en houtverwerkende industrie. Papiernijverheid valt onder dit laatste: in Couze wordt in een oude papiermolen handmatig geschept papier gefabriceerd. Een bezoek waard!

In de onmiddellijke omgeving van VIRALET liggen verschillende meertjes waarin gezwommen kan worden: de vennen bij Limeuil en Cadouin en het stuwmeer van Mauzac. In de scheepvaartloze Dordogne zijn bovendien geschikte zwemstrandjes, zoals in Bac de Sors, Le Buisson, le Cingle de Trémolat en Saint Cyprien. Openluchtzwembaden vindt men onder meer in Lalinde, Trémolat en Le Bugue. Omdat de rivier nabij Lalinde nogal wat stroomversnellingen en watervalletjes kent, heeft men 100 jaar geleden het merkwaardig aandoende, parallel aan de rivier Dordogne lopende Canal de Lalinde gegraven.

Op commerciële basis is enkele jaren geleden in Lanquais een recreatiemeer aangelegd, waar vooral gezwommen en gesurft wordt. Paardensportcentra in de buurt bieden uiteenlopende mogelijkheden. Fietsen zijn in de wat grotere dorpen te huur. De rivieren lenen zich uitstekend voor het varen met roeiboot, kano en kajak. Op meerdere plaatsen is daartoe een en ander te huur. Tennisbanen vindt men onder andere in Badefols, Lalinde en Le Bugue. Voor de wandelaars en fietsers zijn in de wijde omgeving vele routes uitgezet. Liefhebbers van de hengelsport kunnen terecht bij de verschillende rivieren en de speciaal daartoe aangelegde vijvers en viskwekerijen. De Syndicats d' Initiative van Lalinde en Le Buisson beschikken over gedetailleerde informatie inzake de hele regio.

Het spreekt voor zich dat de Périgord, beroemd om zijn fijne culinaire specialiteiten, zoals de foie gras van gans en eend, confit d'oie, truffels, tamme kastanjes, paddestoelen, forel en wijn, vele goede restaurants herbergt. Op loopafstand van Viralet is bij het Château de Barbe een aldaar geproduceerde foie gras verkrijgbaar. Sfeervolle restaurants met een streekmenu vind je in ieder dorp. In Lalinde is er iedere donderdagmorgen een grote, en iedere zondagmorgen een wat kleinere 'marché fermier', de markt waar de boer (m/v) uit de omgeving zijn verse, regionale producten verkoopt: vlees, kaas, vis, kippen, wijn, truffels, foie gras.

Vanuit VIRALET rijdt men in een half uurtje naar Bergerac. Het is een gezellige, oude en schilderachtige stad, gelegen aan de Dordogne. Bergerac staat vooral bekend als centrum van de tabaksteelt en wijnbouw. Iedere zaterdagochtend is hier een boerenmarkt rondom de kerk en iedere woensdag een grote warenmarkt. Iedere eerste zondag van de maand kan men, onder het toeziend oog van Cyrano de Bergerac, heerlijk struinen en rondsnuffelen op de 'marché aux puces', de ruim gesorteerde rommelmarkt. Cyrano, als standbeeld, houdt achteloos de standhouders en schuifelende scharrelaars in de gaten. Cyrano heeft overigens niets met Bergerac van doen: deze romantische figuur uit de Franse literatuur èn het Nederlandse musical-amusement heette toevallig zo!

Tot zover een eerste kennismaking met de omgeving van VIRALET.

 


By MartiniStad 2004
Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Laussac Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning in Laussac Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Le Penot Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Le Penot Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Saint-Aubin Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Saint-Aubin Klik voor informatie over huren en periode Over de vakantiewoning De omgeving van  en route naar de woning Viralet Bekijk de imgeving met Googlemaps Een plattegrond van de vakantiewoning Viralet Klik voor informatie over huren en periode